Op safari geweest en bezoek gehad
Door: Mirte
Blijf op de hoogte en volg Mirte
27 Oktober 2009 | Kenia, Kisumu
Habari zenu?
Habari za leo? (hoe gaat het vandaag?)
We hebben bezoek gehad, de ouders van Jamaica zijn voor 3 weken bij ons op bezoek geweest. We hebben heel veel gezien en leuke dingen gedaan.
We zijn naar Nairobi gevlogen met een 40 persoons propellor vliegtuig, een bijzondere ervaring. Het was maar een vlucht van 45 minuten, en toen we net opgestegen waren kregen we al drinken, nootjes en koekjes. Het was nog door eten om het op te krijgen voordat we al weer gingen landen. Eenmaal geland zijn we naar de internationale aankomsthal gegaan. Daar een uurtje gewacht, en toen kwamen de ouders van Jamaica aan. Het was weer heel erg leuk om bekenden te zien.
We werden op de luchthaven opgehaald door de safari organisatie en die heeft ons naar het hotel gebracht. In het hotel nog heel wat gekletst, en toen na een lekkere warme douche gaan slapen.
De volgende ochtend begon de safari al vroeg, om 7.00 werden we weer opgehaald om te vertrekken. We hebben toen een paar uur gereden voordat we aankwamen bij Masaai Mara. Hier zijn we eerst naar de lodge gegaan en hebben we geluncht. Daarna zijn we het park ingereden en hebben de eerste wilde dieren gezien. Heel veel giraffen, olifanten, wilde beesten, buffels, zebra’s, topi’s, een cheeta en nog veel meer dieren.
Toen wij er waren regende het weer na een hele lange droge periode, je zag het groener en groener worden.
Die avond in de lodge, na een heerlijk dinner buffet, was er een masaai dans. Mooi om te zien, ze vertelde ook wat voor dansen ze deden. Bij een van de dansen sprongen ze heel hoog, dit betekenden, hoe hoger je als man kon springen hoe meer vriendinnen je had. En springen dat die mannen konden.
De lodge organiseerde een heleboel, er was ook nog het voeren van de wilde dieren. Op een vaste plek legden ze s’avonds vlees neer. Hier kwamen dan hyena’s, wilde zwijnen en andere dieren op af. Bijzonder om de dieren zo dichtbij te zien eten.
De volgende ochtend zijn we weer op pad gegaan in Masaai Mara. We hebben weer heel veel dieren gezien. We hebben heel veel leeuwen gezien, mama leeuwen met kinderen, mannetjes die lekker aan het eten waren. Ook hebben we weer een aantal cheeta’s gezien, 3 bij elkaar. We hadden een lunchpakket meegenomen, dus dit hebben we opgegeten op de picknic plaats. Onder toezicht van veel apen, die graag mee zouden willen eten.
Na de lunch zijn we naar de Mara river gegaan, hier zijn we te voet met een gids op zoek gegaan naar krokodillen. We hebben er een aantal gevonden en er waren ook een heleboel nijlpaarden. Er was ook een nijlpaardje bij van 5 dagen oud.
Daarna weer doorgereden om nog meer dieren te spotten.
S’avonds weer een heerlijk dinner buffet en kijken bij het voeren van de dieren.
In deze lodge bleken ook heel wat mensen uit Kisumu (de stad waar wij nu zijn) te werken. We hebben weer wat telefoonnummers uitgewisseld, altijd leuk om wat mensen te kennen in de stad.
De volgende ochtend zijn we naar Lake Naivasha gereden.
S’middags zijn we met een bootje het meer op geweest en zijn we naar Crescent Island gevaren. Dit is een eiland (momenteel is het helaas door de droogte geen eiland) waar giraffen, zebra’s, buffels en meer wilde dieren wonen. Op dit eiland mag je samen met een gids wandelen. We zijn met z’n allen het hele eiland overgelopen en de gids heeft ons veel verteld over de dieren en de omgeving. Het was een bijzondere ervaring om tussen de giraffen en de zebra’s te wandelen.
De volgende ochtend zijn we op tijd weer vertrokken richting Lake Nakuru NP.
Dit park staat bekend om de vele vogels en neushoorns. En die hebben we gezien, heel veel neushoorns van heel dicht bij en van veraf. Met kinderen en zonder kinderen, de witte en de zwarte neushoorn. Heel mooi om allemaal te zien. Ook waren er in het meer heel veel flamingo’s, het meer was helemaal roze. En ja, we hebben eindelijk de hele ‘Big 5’ gezien. Het was van ver maar we hebben de luipaard gezien, echt gaaf!
We zaten weer in het hele mooie lodge, met uitzicht over het hele park. En toen we in het zwembad lagen, zagen we de apen en de zebra’s lopen en badderen. Zo’n uitzicht wil ik wel vaker hebben. S’avonds hadden we een optreden van een plaatselijk koor, en natuurlijk moesten wij mee dansen, joehoe.
De volgende ochtend zijn we voor een vroege gamedrive geweest. Daarna lekker gaan ontbijten, koffers pakken en toen zijn we naar Kisumu gereden.
Hier heeft de gids ons thuis afgezet, en helaas toen was onze mooie safari weer ten einde.
De ouders van Jamaica hadden 3 grote koffers bij met allemaal spullen voor de kinderen. Heel veel kleren, binnen en buiten speelgoed.
We zijn een ochtendje met 8 kinderen naar de speeltuin geweest. We hadden alle kinderen nieuwe kleren aan gedaan, ze zagen er heel erg mooi uit. Toen zijn we te voet naar de speeltuin gegaan, dit was al een avontuur voor de kinderen, ze zagen alles en vonden alles speciaal. Toen zijn we eerst naar de winkel gegaan en hebben daar cakejes en drinken gekocht. Dat hebben we lekker in de speeltuin opgegeten en toen lekker gespeeld. De kinderen vonden het heel erg leuk, en wij ook om hun te zien genieten.
Al het buitenspeelgoed hebben we in de afternoon box gedaan. Daar mogen de kinderen na schooltijd mee spelen, en als ze gaan eten moeten ze alles weer opruimen. Dit was even wennen, maar nu gaat dat heel goed.
Af en toe hebben we een groepje kinderen mee genomen naar het lege klaslokaal om te spelen. We nemen dan al het binnenspeelgoed mee, zoals poppen en autootjes. De kinderen vinden dat allemaal heel erg leuk, zelfs de grootste kinderen van 14 jaar willen er graag mee spelen. En als ze deze keer niet mogen staan ze jaloers voor het raam te kijken. We houden een lijst bij met alle namen die gespeeld hebben, zodat iedereen zeker aan de beurt komt. Er word ons elke dag weer gevraagt of ze weer met de poppen en de auto’s mogen spelen.
We hebben vorige week op een middag ballonnen uitgedeeld aan de kinderen. Toen we de eerste kinderen het zagen, kwamen ze allemaal aangestormt. Ze hebben er allemaal een gehad en hebben er vanalles mee gedaan. Opblazen en dan leeg laten piepen (wat een herrie als 30 kinderen dat te gelijk doen), opblazen en dan laten vliegen of gewoon opblazen en een knoopje er in. Ze hebben er een hele middag lol mee gehad.
Met de ouders van Jamaica zijn we ook wat dingen in de stad wezen bezoeken. Zo zijn we een middag naar het museum geweest. Hier was een afrikaans dorp nagebouwd van de Luo stam. Dit is de stam die hier het meeste voorkomt.
Ook was er een foto tentoonstelling over de gevechten van 2 jaar geleden. Jeetje wat een heftige tijd was dat toen hier, ik ben heel blij dat ik toen hier niet was.
We zijn ook een dagje Lake Victoria op geweest met een bootje. Lake Victoria is het grootste meer van Afrika en het tweede grootste van de wereld. 50 % is van Tanzania, 44% van Oeganda en maar 6% van Kenia.
Samen met nog een nederlands gezin hadden we een bootje gehuurd, en hebben we op het meer gevaren. We zijn eerst naar de nijlpaarden gevaren en daar een tijdje gekeken. Maar we zijn maar niet te dichtbij geweest, ze zijn best agressief en kunnen wel 40 km per uur zwemmen (dat red ik toch niet).
Om even weer van wat luxe te genieten zijn we met z’n allen een weekendje op hotel geweest in Kisumu. We sliepen op de 5de verdieping en hadden daar een prachtig uitzicht over het meer. Helaas was het heel erg bewolkt waardoor we de zonsondergang niet heel mooi konden zien.
We hebben s’morgen lekker gewandeld naar het meer en s’middags lekker in en aan het zwembad gelegen. Heerlijk gerelaxd en gegeten.
Vorige week donderdag zijn we met z’n allen weer naar Nairobi gevlogen. We hebben hier weer in het zelfde guesthouse geslapen waar we ook onze eerste nacht in Afrika hebben geslapen en toen we precies een half jaar in Afrika waren. We werden bij het eten al herkend, ze vroegen ons gelijk hoe het in Kisumu gaat.
S’middags zijn we naar een winkelcentrum gelopen en hebben daar lekker gelunchd. S’avonds hebben we in het guesthouse gegeten en toen op tijd naar bed gegaan. Want de volgende ochtend kwam de taxi ons al om 5.45 ophalen om naar de luchthaven te gaan.
Hier hebben we eerst de ouders van Jamaica uitgezwaaid. Jamaica is mee naar binnen gegaan om ze tot het einde uit te kunnen zwaaien en ik heb buiten gewacht (officieel mag je niet mee naar binnen als je niet vliegt). En daarna zijn wij gaan inchecken en weer naar Kisumu gevlogen.
En ja, we hebben voor alle Nursery kinderen een nieuw schooluniform besteld. Een nieuw t-shirt met naam van de school opgedrukt, een korte broek en een spencer met de schoolnaam er op geborduurd. Deze kleren hebben we allemaal al binnen en hopen ze binnenkort aan de kinderen te kunnen geven. Maar het is nog wachten op de schoenen. We hebben voor alle kinderen een paar sokken en schoenen besteld. Maar helaas laten deze nog al erg lang op zich wachten, we wachten al 2,5 week. Maar elke keer als we er om vragen zeggen ze pole, labda kesho (sorry, misschien morgen). Het gaat dus echt op z’n afrikaans, pole pole (langzaam) Maar hopelijk komen ze snel, zodat we alle kinderen in het nieuw kunnen steken. Iedereen die al geld heeft gestort voor de uniformen, heel erg bedankt. De kinderen komen er heel mooi uit te zien, en natuurlijk laten we zo snel mogelijk de foto’s aan jullie zien.
Heel erg bedankt voor het lezen van mijn verhaal, hopelijk hebben jullie het met veel plezier gelezen. Ik heb het in iedergeval weer met veel plezier geschreven. Ik zou het heel erg leuk vinden als jullie een berichtje achterlieten, het hoeft geen heel verhaal te zijn, maar ik vind het leuk om te weten wie het heeft gelezen. Alvast heel erg bedankt.
Wasalimie(doe iedereen de groetjes van mij)
Groetjes Mirte
27 Oktober 2009 - 12:45
Monique:
Hey Mirte,
Ik kreeg meteen de melding van je nieuwe bericht toen ik mn mail opende, dus ik heb de primeur ;-)
Wat maak jij (jullie) toch geweldige dingen mee! Al die wilde dieren van dichtbij. Ik ben in Spanje een dagje met een Jeep Safari meegeweest, maar daar zagen we alleen mooie natuur, geen enkel dier, haha.
Hoe is het met jullie volgend project, al iets gevonden?
Groetjes, Monique -
27 Oktober 2009 - 13:21
Vader Jan:
Hoi meisje,
Het is weer een heerlijk verhaal om te lezen en dan die fotoos... of de leeuw op je terras ligt !
Een nijlpaardje van 5 dagen...waarom heb ik dat nou niet gezien?
Zag er vast heel aaibaar en snoezig uit?
Het hele verhaal doet me een beetje denken aan ons bezoek, toen wij er waren en we van alles deden.
Het was zo bijzonder om het zo mee te maken zoals iedereen het hier leest of ziet op de fotoos.
Leuk dat de schooluniformen er al zijn en bijzonder dat zoveel mensen er een bijdrage aan gegeven hebben. Geweldig dat al die kinderen nu weer gewoon naar school kunnen en zo een betere toekomst voor zich hebben. GOED HOOR MEID(EN).
En nu weer terug naar het gewone leven daar. Nog heel veel plezier met alle kleintjes en tot een volgende keer.
Dikke knuffel, Jan. -
27 Oktober 2009 - 16:33
Daan Van Os:
Hoi Mirte,
Ik heb je verhaal met veel plezier gelezen. Ik zal het weer afdrukken voor Oma en Opa.
Ome Daan -
27 Oktober 2009 - 18:27
Maria:
Hoi dames,
Jullie verhaal/ervaringen gelezen ,heel veel te doen en te zien in het Kenya.Mooie foto's zeg!
Volgende week ben ik er ook en hoor ik hoe het verder gaat.Succes en groet uit Uden,Maria -
28 Oktober 2009 - 12:45
MIRJAM:
Hoi Mirte,
Fijn, dat je het daar zo naar je zin hebt, ik hoop de foto's van de kids met de nieuwe uniformen gauw te zien, ik hoop, dat ons geld goed aagekomen is! Het is hier herfstvakantie en we zijn net terug van Ponypark Slagharen, we zaten in zo'n huisje met 2 pony's, Anniek en Karlijn vonden het heel leuk, groetjes Mirjam Schouwenaar. -
29 Oktober 2009 - 18:58
Benito & Sheila:
Ha Mirte,
het was leuk om je vandaag aan de telefoon te hebben.
Kei leuke foto van die leeuw!! Wat een slaapkop zeg!
Fijn dat je het nog steeds naar je zin hebt en ook erg leuke dingen meemaakt.
Leuk hoor, die piepende ballonnen!
Bedankt alvast voor de sint cadeaus.
Groetjes Van Sheila & Benito
En geef alle kinderen een dikke knuffel van ons!! -
02 November 2009 - 12:15
Cobi Van Den Berg:
Hallo Mirte, nu ik je site ontdekt heb, blijf ik je natuurlijk "volgen"
Leuk hoor om te lezen wat je allemaal weer hebt meegemaakt. En dan die foto's.....!! Sterkte, succes en plezier met alles en hartelijke groet,
Cobi (collega van je moeder). -
02 November 2009 - 13:49
Sheila & De Peuters:
Ha Mirte,
even leuk:
Ik heb de peuters op mijn peuterspeelzaal net de video van de zingende en dansende kindjes laten zien.
Ze vonden het geweldig!!!!!!!!!!
En die foto van die gaapende leeuw vonden ze helemaal geweldig!!
Groetjes Sheila -
05 November 2009 - 15:03
Yvonne:
Hoi Mirte,
Jullie avontuur in Afrika lijkt wel een vakantieverhaal, met zoveel mooie en leuke belevenissen.
Vooral de safaribelevenissen zijn prachtig. Wij hebben in Namibie ook diverse groepen olifanten gezien. En het bijzondere is dat andere dieren aan de kant gaan als er een groep olifanten naar de waterpoel komen. Heel indrukwekkend al die wilde beesten. Maar een luipaard hebben wij nog nooit gezien.
En tussen al die natuurbelevenissen door zijn de verhalen van de kinderen ook ontroerend.
Kinderen die met alle aandacht en speelgoed wat ze krijgen blij zijn. Geweldig.
Geniet samen met Jamaica nog even van het prachtige Afrika.
Yvonne -
07 November 2009 - 11:11
Buurtjes Willy & Jan:
Mirte wij willen je bedanken voor de leuke foto's onze kleindochter herkende het meteen het speeltje waar ze ook mee gespeeld heeft nu ik kijk er al weer naar uit je volgende verslag het is echt heel leuk en ik geniet er van jou verhaal veel liefs van ons groetjes ook voor je vriendin Willy -
17 November 2009 - 09:04
Carmen:
Hoi Mirte,
Via deze weg willen we jullie nogmaals bedanken voor jullie geweldige inzet, leuke verhalen en enthousiasme voor de watoto in St. Claire!!!
Kwaheri a Uholanzi!
busu Carmen en Kanye