Alweer bijna 3 weken in Tanzania
Door: Mirte
Blijf op de hoogte en volg Mirte
27 Maart 2009 | Tanzania, Dodoma
Ik ben al weer bijna 3 weken in Afrika, wat gaat de tijd toch snel.
Maar het voelt ook als of we hier al heel lang zijn, het voelt hier ondertussen heel erg vertrouwt.
In het begin was het wel even wennen.
Het is hier een heel ander klimaat, het is hier echt heerlijk warm. Meestal tussen de 25C en de 35C graden. En s’nachts koelt het heerlijk af, heerlijk om te slapen.
De kinderen worden hier verzorgt door nonnen, dit was ook wel even wennen. Ben je druk bezig met de kinderen, gaan opeens bijna alle nonnen weg. Tijd om te bidden.
Er blijven wel altijd 2-3 nonnen bij de kinderen, maar in het begin stonden we wel even vreemd te kijken. Nu zijn we het al gewoon, en weten we wanneer ze gaan. En is het geen enkel probleem meer.
De nonnen (het zijn bijna allemaal jonge dames) zijn echt schatten, ze zorgen heel goed voor de kinderen. Ook wij hebben het heel gezellig met hun. Ze vinden het heel erg leuk om ons Swahili te leren. En zij willen weer graag engels van ons leren.
In het begin waren zij (en wij ook) wel wat afwachtend naar elkaar, maar nu gaat alles heel spontaan en leuk. En natuurlijk is ons al gevraagt of wij ook non willen worden. Maar ik denk toch niet dat dat iets voor mij is.
De omgeving is hier heel erg mooi, heel groen. Overal staan bananenbomen en heel veel andere mooi bomen en planten. Het zou nu eigenlijk heel veel moeten regenen, het is nu het regenseizoen, maar tot op heden heeft het bijna niet geregent. Alles begint langzaam aan nu een beetje dor te worden, dus nu mag die regen wel komen.
Het centrum hier is echt heel erg mooi. Hele mooie huizen voor de kinderen, en een hele leuke (speel)tuin. Alles is echt met zorg aangelegt, en bijgehouden.
Ook wij hebben een heel erg mooi huis, met veel luxe. Het huis bestaat uit 3 slaapkamers, woonkamer, keuken en badkamer (met wc en een warme douche). We hebben gewoon electriciteit, maar hij valt wel regelmatig uit. Dus de kaarsjes staan altijd klaar en de zaklamp ligt op een vaste plek.
De kinderen zijn echt schatten. Ondertussen zijn er al 42 kinderen. Toen wij hier een paar dagen waren, is er nog een kindje bij gekomen. Een hele mooie meid, van waarschijnlijk 6 maanden oud. Ze is gevonden op straat en toen naar het ziekenhuis gebracht, en vandaar uit weer bij ons terecht gekomen. Ze weten niet hoe oud ze is en waar ze vandaan komt. Heel vreemd vind ik het, maar helaas gebeurt het hier regelmatig.
Ook al de andere kinderen zijn schatten. We krijgen ook steeds meer contact met ze. Ze roepen de hele dag ‘bibi mbebe’. Bibi betekent oma, zo noemen ze alle vrijwilligers (blanke vrouwen) en ‘mbebe’ betekent optillen. Ze willen dus heel graag opgetild worden door ons. Dat worden ze door de nonnen niet meer zoveel gedaan, en ze vinden het heerlijk. Als je hier kan lopen dan ben je groot en kan je alles zelf (aankleden, eten) en dan hoef je natuurlijk niet meer opgetild te worden (vinden zij). Maar de kinderen weten ondertussen heel goed bij wie ze moeten zijn om opgetild te worden, dus horen wij de hele dag ‘bibi mbebe’.
We werken hier van 7.00 tot 8.30. Dan hebben we pauze en gaan we ontbijten, dan beginnen we weer om 9.30 tot 12.30. Dan gaan wij eten en lekker even relaxen. En dan van 15.00 tot 19.00 zijn we weer bij de kids. Het is een heerlijk rooster, en als we het eens anders willen dan kan dat ook.
Ze hebben hier ook een andere tijdsklok. Ze beginnen te tellen om 6.00 s’morgens, als de zon op komt. Dus 7.00 is 1 uur en 12.00 is 6 uur. En 19.00 is dan weer 1 uur. Het was voor ons wel even wennen, en het heeft voor heel wat misverstanden gezorgt. Maar nu vertellen we meestal wel onze en hun tijd, om misverstanden te voorkomen.
Vorige week hebben we een loge in huis gehad. Gideon is een klein manneke van 3 maanden. Hij was vorige week ziek en at niet goed. Wij hebben hem toen in huis genomen en heerlijk met hem geknuffeld en hem goed verzorgt. Hij bleek een longontsteking, oorontsteking en een beetje uitgedroogt te zijn. Hij kreeg zus antibiotica en speciale voeding. Elke keer kleine beetjes voeding, en hopen dat het binnen blijft.
Gideon heeft ook 2 nachten bij ons geslapen, dit was heel gezellig maar ook wel vermoeiend. Zo’n klein jochie dat elke 3 uur wakker word en de fles wilt hebben. Maar hij is er weer helemaal boven op, dus het was niet voor niets.
Elke dinsdag gaan we naar de markt in Usseri, dat is een hele belevenis.
De nonnen gaan elke week, samen met Youffe de chauffeur. En wij mogen dan mee.
Het is altijd heel erg druk op de markt, overal lopen en zitten mensen. Iedereen verkoopt wat hij heeft, de een een paar tomaten, de ander weer mango’s.
Er komen volgens mij niet zo vaak blanke mensen in Usseri, want ze roepen de hele tijd ‘mzungu’ wat blanke betekent. En als je dan iets in het Swahili terug zegt, kijken ze eerst heel vreemd en dan beginnen ze te lachen. Ze vinden het echt fantastisch als je een beetje Swahili terug praat. Ook al is het alleen maar ‘goed’ als zij vragen ‘hoe gaat het?’. Of ‘nee, dankje’ als ze vragen of je iets van hun wilt kopen.
Op de markt kopen we altijd heel veel vers fruit en groente, echt heerlijk. Ook kopen we elke week fruit voor de kinderen, dit vinden ze echt heerlijk.
Op het centrum is ook een school voor de kinderen van het centrum en de kinderen uit de omgeving. De juffrouw van de school, Happynes, had ons aangeboden ons Swahili les te geven. Afgelopen woensdag hebben we onze eerste les gehad, jeetje het is echt niet simpel. Maar volgens haar is het echt heel erg simpel, alle mensen hier spreken het al, dus moeilijk kan het dan niet zijn. Maar helaas is het voor ons best wel moeilijk, maar woordje voor woordje komen we er wel.
Gisteren zijn we met een aantal kinderen naar het ziekenhuis geweest. De jongste kindjes moesten getest worden op HIV, en een aantal oudere kindjes moesten mee omdat ze ziek waren. Als ze hier naar het ziekenhuis gaan, krijgen ze allemaal hele mooi kleren aan. Het lijkt wel een feestje, ook gaan er koekjes en drinken mee. We waren s’morgens om 8.30 vertrokken en om 15.30 waren we weer terug. Maar het was eigenlijk vooral heel erg lang wachten. Ik had Gideon de hele tijd op schoot, en dan zit je daar een paar uur te wachten. Je hebt geen afspraak, dus het is gewoon wachten op je beurt. En dan blijkt Gideon helemaal niet te hoeven, ze wisten al dat hij negatief was. Ja dat is niet altijd fijn, maar zo gaat dat.
Vorige week zijn we mee geweest naar de kerk. Ze hebben hier op zondag 4 diensten. Om 6.00 en 8.00 diensten voor volwassenen. Om 10.00 een kinderdienst en om 12.00 een tienerdienst. En alle diensten zit de kerk helemaal vol, echt heel veel mensen. Het was wel bijzonder om mee te maken, wij zijn met de kinderen naar de kinderdienst geweest. Alle kinderen hele nette kleren aan, en dan in de auto. Onderweg willen er een heleboel kinderen mee en er past er altijd nog wel eentje bij. Je ziet ook overal kinderen lopen, ongelooflijk waar al die kinderen van daan komen. Je ziet geen huisjes, maar wel overal kinderen vandaan komen. Eenmaal in de kerk, moet je gaan zitten en begint de dienst. Tijdens de dienst loopt er een meneer met een stokje rond en als je niet oplet of niet goed zit krijg je een tik met het stokje. Heel vreemd om te zien. En alle kinderen kijken je aan of ze nog nooit een blanke hebben gezien.
Zo nu zijn jullie weer een beetje op de hoogte van alles hier.
Het is dus vooral heel erg genieten, met al deze schatten van kinderen.
Tot het volgende bericht.
En ik zou het heel erg leuk vinden als jullie een berichtje achter zouden laten.
Groetjes uit het mooie en warme Tanzania, Leto.
Groetjes Mirte
27 Maart 2009 - 20:50
Mama:
Wat super dat je al probeert 3 woorden swahili te praten op de markt, en dat de mensen je dan ook nog kunnen verstaan. het is ten slotten nog maar heel kort dat je er bent. het doet mij deugd dat je het goed hebt en veel kinderen kunt optilen. Die klok en andere tijd is wel heel erg vreemd. Ik probeer me voor te stellen hoe laat het dan nu voor jou zal zijn, maar daar kom ik echt niet uit hoor. En dan gaat het morgen ook nog veranderen! We hebben al gezegd om een 2e klok te kopen en die naast onze klok te hangen met jullie tijd daarop. Natuurlijk nog wel in onze termen anders kom ik er helemaal niet meer uit. Voor nu welterusten en dank je wel voor je verhaal.
groetjes mama -
27 Maart 2009 - 21:05
Miriam:
Ach Mirte je zou best een leuke non zijn. Dus waarom het niet eens overwegen.......:-). Heel leuk om te lezen hoe het jullie daar vergaat en wat een prachtige foto's. Alles ziet er inderdaad heel goed verzorgd uit. De jurkjes van de meisjes zijn echt prachtig. Ik ben echt blij dat je het zo naar je zin hebt terwijl je zoveel goeds doet voor die kindjes.
een dikke kus en tot het volgende bericht! -
27 Maart 2009 - 21:06
Papa:
He meid, dit is dus waar ik en alle anderen op zaten te wachten,verhalen hoe het er is daar bij jou.
Heerlijk om te lezen, je ziet het bijna gebeuren voor je ogen.
Al die kinderen die opgetild willen worden, je zult wel spierballen krijgen daar.
Op de markt iets kopen lijkt me ook wel een avontuur als witte, krijg je wel de goeie dingen en voor de goede prijs? Dingen ze daar ook af op de prijs....toch zeker wel als je 50 bananen koopt in een keer.
Leuk ook dat je zelf ook zoveel fruit en groenten koopt (eet?).
Ben benieuwd naar de eerste recepten die we gaan lezen....
Enne waarom is non worden waarschijnlijk niets voor jou????
Mirte, leuk om te lezen en nog leuker om te weten dat het zo goed gaat.
Je hebt veel groetjes van een boel mensen uit de buurt(onze buurt).
Dag meid, tot de volgende keer. Jan -
28 Maart 2009 - 09:35
Emiel En Karolien:
Hallo Mirte,
Leuk je verhalen te lezen, en ook mooie foto's.
Verwen de de kinderen maar zo lang het kan hoor en geniet ook van de mooie natuur en de zon.:)
Je hebt wel gelezen dat er geld voor jullie project is op gehaald, leuk hé nu kunnen jullie de kinderen nog meer verwennen.
O ja wat een mooie jurk hebben ze aan om naar het ziekenhuis te gaan ik dacht dat het een doop jurk was.
Verder nog veel plezier en geniet er van en ook groetjes aan onze dochter Jamaica, en de nonnen!
Mirte groetjes van Emiel en Karolien :)
28 Maart 2009 - 11:07
Roelie:
hoi Mirte,
Jeetje wat adembenemend de foto's. Ik denk dat het toch wel fijn is om een "mooi" huis te hebben om je even te kunnen terug trekken. Lekker weertje daar. Vorige week begon het bij ons ook lekker te worden en nu hebben we de ene bui na de andere. Het centrum ziet er ook mooi en verzorgd uit. Ben toch blij om te zien dat ze daar hun best doen voor de kinderen. En zoveel kleintjes op de foto! Geniet er maar van want de tijd zal wel vliegen zoals je zelf al zegt. En kroel maar lekker verder, groetjes Roelie. -
28 Maart 2009 - 19:13
Linda:
Hoi Mirte,
Wat leuk om te lezen dat je het zo naar je zin hebt.
Echt een geweldige ervaring! Voor jezelf maar ook voor de kinderen betekent dit zoveel. Vind je het goed dat ik mijn leerlingen eens op je site laat rondsnuffelen. Misschien inspireren jullie deze jonge mensen.
Groetjes Linda -
29 Maart 2009 - 07:53
Daan:
Hoi Mirte,
Fijn dat je weer een stukje geschreven hebt. Blijven we een beetje bij. Dat je er al weer 3 weken bent zeg. Wat gaat de tijd snel. Knap van je dat je zo snel ook al de namen van al die kinderen kent.
Tot de volgende keer,
Elly en Daan -
30 Maart 2009 - 15:06
Ria:
Hoi Mirte, vandaag voor de eerste keer je verhaal gelezen, wat leuk allemaal. Je bent volgens mij wel heel goed terecht gekomen, ik heb heel wat gruwelverhalen van andere avonturiers gelezen over reis en verblijf.
Ik snap niet dat je geen non wilt worden, ben je lekker onder de pannen joh.
Ik ben blij dat het goed met je gaat, ik vind het geweldig wat je doet.
groetjes van Ria (d'Hont0 -
04 April 2009 - 10:37
Yvonne:
Prachtig om jouw verhaal te lezen. Als mensen in Nederland moeten wachten in een wachtkamer en het wordt 10 minuten later dan klagen ze al maar in Afrika weten ze niet beter. De foto's maken je verhaal wel compleet. Veel van die donkere kinderen lijken op elkaar maar je hebt altijd nog de gekleurde rompertjes om ze uit elkaar te houden. De foto van de bergen geeft een goede indruk van hoe mooi de natuur in jouw omgeving is. Wij hebben in Nederland inmiddels ook lente en de natuur begint hier ook weer te kleuren.
Ik kijk uit naar je nieuwe verhalen. Nog veel succes met de kindertjes.
Yvonne -
04 April 2009 - 12:05
Lenie:
mirte, leuk om te lezen dat het je/jullie zo goed bevalt daar. Ik heb wel eens gehoord : eenmaal Afrika, altijd Afrika. M.a.w. het gaat in je bloed zitten.
Ben benieuwd of dat ook voor jullie op gaat.
Nog veel plezier, en laat ons aub regelmatig iets horen via je site. -
06 April 2009 - 09:23
Caroline:
Hoi Mirthe,
Wat zijn wij trots op jullie, zo ontzettend goed wat jullie daar doen! Leuk om jullie verhalen te lezen en de prachtige foto's te zien. Ik kan me goed voorstellen dat de kinderen genieten van jullie aanwezigheid en aandacht, uiteindelijk heeft iedere mens af en toe behoefte aan een dikke knuffel en aandacht. ook goed dat de kinderen lekker kunnen tekenen en kleuren, bellen blazen, etc... We volgen je op de voet en wensen je nog veel fantastische ervaringen toe! -
08 April 2009 - 14:28
Monique:
Hey Mirte
Wat een leuk verhaal om te lezen! Dit is wel even anders dan de kindjes in Zwitserland. Erg leuk om kennis te maken met een andere cultuur. Aparte dingen hebben ze zoals de nette kleding voor een ziekenhuisbezoek en de telling van tijd. Maarja, dat went ook allemaal wel weer.
Ik ben weer lekker terug in NL, mn avontuur van Amerika zit er weer op. Ben tot nu toe bijna elke dag met Dennis samen geweest, heerlijk is dat!!
Ik kijk weer uit naar je volgende berichtje!
Groetjes, Monique -
10 April 2009 - 06:35
Tante Anja & Arnold:
Hay nicht van ons,
Geweldig je verhaal te lezen en foto's te zien. Wat schrijf je een goed en lang verhaal, zo hebben we echt een beetje een indruk van het land, de omgeving en vooral wat jij daar doet.
Heerlijk voor die kinderen om opgetild te worden, maar ook mooi dat je ziet hoe anderen daar ermee omgaan; zodra je kunt staan, hoeft dat niet meer. Je ziet de andere wijze ook en accepteerd dat.
Jullie lijken er prima op je plaats.
Liefs Arnold & Anja -
22 April 2009 - 14:43
Sheila:
Ha Mirte,
leuk al die verhalen en fijn dat je zo geniet van de mensen en de omgeving daar!
( Maarten heeft pc vrees, vrees ik. Dus ben ik genoodzaakt om je iets te schrijven. Haha)
Wat hartverwarmend om dat kleine manneke in huis te nemen. Fijn dat het weer "goed" met hem gaat.
En wat een prachtige foto van al de donkere baby's met hun gekleurde rompertjes aan.
Het lijkt voor jou een beetje "de andersom maatschappij", lezend a.d.h.v. jouw reactie: " En alle kinderen kijken je aan of ze nog nooit een blanke hebben gezien".
Benito gaat in de meivakantie bij je ouders slapen.
Die verheugd zich natuurlijk op het fikkie stoken met je vader!
Mirte, ik wens je nog veel plezier, ervaring en al het goeds voor de kleintjes.(geef ze allemaal maar een kusje van mij)
Groetjes Sheila -
03 Mei 2009 - 08:07
Peter En De Rest:
Wij vinden het toch altijd weer knap dat jij zo'n onderneming weer aandurft. Maar voor je levenservaring en je ervaringen op gebied van andere mensen en culturen is dit een schat van ervaringen.
Succes en veel 'plezier'en we blijvenje uiteraard volgen.
p.s. je fotoboek is heel mooi, 'n schitterende portfolio.
Peter,Lisette,
karlijn,