Ik ben in Jinja
Door: Mirte
Blijf op de hoogte en volg Mirte
10 December 2009 | Oeganda, Jinja
Hoe gaat het met jullie?
Waren jullie allemaal braaf geweest, heeft Sinterklaas aan jullie gedacht?
Ik ben ondertussen al weer een dikke week in Jinja, Oeganda.
We zijn opgehaald door Paul en Willem, 2 nederlandse mannen die in Jinja wonen. De eerste week hebben we bij hun geslapen en hebben zij ons rondgeleid in Jinja.
Zo hebben we een aantal weeshuizen hier in de buurt bezocht. Het was erg leuk om al die verschillen te zien. Sommige gaan juist voor kleinschalig en andere voor zoveel mogelijk kinderen te helpen. Ook hebben we een creche/peuterschool bezocht, die opgezet is door Paul en Willem.
Paul werkt hier op een straatkinderen project en zij organiseren ook rondleidingen door de stad. Je gaat dan met een straatjongen op pad en hij showt plaatsen waar je anders nooit zou komen. Zoals de ijzermarkt, de plaats waar de straatjongens altijd rondhangen, en meerdere interesante plaatsen. Wij zijn ook een ochtend met Sem, onze gids op pad geweest. Het was heel interesant en ook wel vreemd, om daar overal te lopen.
We zijn ook naar de Bujagali Falls geweest, hele mooie watervallen. De Nijl start hier in Jinja, en een paar kilometer verder zijn deze watervallen. Wat een kracht heeft water, echt ongelooflijk als je daar naast staat. Sommige mensen gaan er met een kayak in, ze hebben het ons ook gevraagt. Maar mij niet gezien, het ziet er echt eng uit. Er gingen zelfs mensen drijvend op een jerrycan door, maar ikke echt niet.
Afgelopen was het de bedoeling om naar het weeshuis te verhuizen, waar we de komende 2,5 maand gaan werken. Het zijn de buren van Paul en Willem, dus we hadden de kinderen al vaak gezien en gehoord. Ook waren we al een keertje langsgeweest, voor een introductie en een rondleiding. De kinderen hebben toen heel mooi voor ons gedanst en gezongen, erg leuk om te zien.
Maar toen we maandag aankwamen bij onze kamer, moest er toch nog wel heel wat gedaan worden. Dus maandag hebben we de hele dag gepoetst en boodschappen gedaan.
En zijn we pas dinsdag overgegaan naar het weeshuis. Het is een weeshuis, gerund door Broeders, met alleen maar jongens van 5-16 jaar. Het is weer helemaal anders dan onze andere projecten, maar dat maakt het ook wel weer heel erg leuk.
Alle jongens hebben hier hun eigen taak, de een zorgt voor de geiten en de ander voor de varkens. S’morgens zijn ze vooral bezig met hun taken, zoals voeren en uitmesten. En s’middags zijn ze vrij, dus dan kunnen wij activiteiten met ze gaan doen.
We zijn nu nog vooral aan het orienteren en de jongens leren kennen. De meeste van de jongens spreken al aardig engels, maar verder spreken ze Luganda (weer een ingewikkelde taal om te leren, Swahili spreken ze bijna niet).
Vanochtend zijn we natuurlijk weer naar de jongens geweest. We liepen de bananenboomgaard in en gelijk kwamen er 2 jongens mee gerend. Eentje pakte mijn hand vast en heeft ons rondgeleid door de hele tuin, langs de bananen, papaya’s, mango’s, mais, cassave, bonen en uiteindelijk naar een prachtig uitzicht. Het was heerlijk om door deze jongetjes op sleeptouw genomen te worden. En zij waren ook heel blij met dit beetje extra aandacht. Ze kwamen daarna nog regelmatig kijken waar ik was.
Ik heb hier weer een adres, dus voor de gene die het willen weten:
Mirte van Os
(Paul en Willem)
p.o. 673
Jinja, Uganda
Nieuw land, dus ook weer een nieuw telefoonnummer: 00256-784358050
Over 2 weken komt er ook weer Nederlands bezoek. Michel komt samen met ons Kerst en Oud op Nieuw vieren, gezellig. Michel je bent van harte welkom.
Maar natuurlijk gaan we eerst nog Jamaica’s verjaardag vieren (13 december), en dan de mijne (19 december).
Heel veel groetjes en tot de volgende keer.
Groetjes Mirte
10 December 2009 - 14:05
Papa Jan:
Ha die Mirte, leuk hoor weer een mooi stukje te lezen.
De fotoos zien er ook weer prachtig uit.
Het lijkt wel weer groener als op je vorige plek.
Die watervallen zijn wel leuk hoor...maar zoveel regen hebben we hier ook gehad de laatste weken.
Leuk dat jullie weer een plekje van en voor jullie zelf hebben.
Leuk dat Michel gaat komen, we zullen zijn koffers weer vullen hoor.
Wens je weer een geweldige tijd.
Jan -
10 December 2009 - 14:12
Marielle:
hallo Mirte,
Ik ben even niet meer bij de les gebleven en zie dat ik veel heb gemist. Wat een prachtig verslag en wat doen jullie mooie dingen daar.
Ik blijf weer aangesloten en ben benieuwd naar jullie avonturen in Oeganda. Weer veel succes en alvast een fijne verjaardag voor jullie beiden! Dikke zoen van Noe en Tijn.
groetjes,Marielle -
10 December 2009 - 14:35
Huib:
Leuk verslag Mirte, ik zou trouwens maar oppassen daar. Vroeger hadden ze in Oeganda de gewoonte om mensen die altijd overal kritiek op moesten hebben tesamen met de hongerige krokodillen van president Idi Amin in één vijver te laten zwemmen. Een nare gewoonte, hoewel niet zo zeer voor de krokodillen en de president. -
10 December 2009 - 18:03
Daan Van Os:
Hallo Mirte,
Fijn dat je ons hier op de hoogte houd van je bezigheden. Altijd weer leuk iets van je te lezen. Sinterklaas heeft ons allemaal flink verwendt.
Alvast een hele fijne verjaardag gewenst.
Elly en Daan -
11 December 2009 - 14:07
Caroline:
Hoihoi lieve Mirthe,
Meiden wat een avonturiers!!! Leuk zo nu en dan wat van jullie te horen en wij zijn erg trots op het werk wat jullie doen! Het ziet er daar prachtig uit zeg, geniet er nog maar even van. Heel veel groetjes van ons! -
13 December 2009 - 10:05
Emiel En Karolien,:
Hallo Mirte,
Hartelijk-Gefeliciteerd met de verjaardag van Jamaica, dat jullie nog maar veel jaren samen jullie verjaardag mogen vieren! :) ;)
Nog maar 7 daagjes en dan ben jij aan de beurt om jarig te zijn, al vast een fijne verjaardag gewenst met de kinderen woensdag.
Groetjes Fam; Lernout uit Heikant -
17 December 2009 - 12:49
Heidi:
Hoi hoi,
Wat een belevenissen daar allemaal...
Hier zijn we aan het aftellen tot de geboorte van ons eigen wondertje.
Nog ongeveer een weekje of 6 a 7 te gaan.
Vanuit het witte Nederland fijne kerstdagen en een geweldig 2010 gewenst.
groetjes heidi -
18 December 2009 - 15:17
Anja:
Hoi Mirte,
Ik dacht laat nou de eerste zijn die je vast gaat feliciteren met je verjaardag, maar iemand is me voor geweest. Er ligt hier 20 cm. sneeuw vanaf gisteren en er vallen alweer nieuwe vlokken. Echt prachtig om te zien, zo'n rustig sfeertje ook. Ik maak je zeker even jaloers? Je kent het vast nog volop van Zwitserland. Vreemd dat je nu in een land bent waar de meeste mensen vast nog nooit sneeuw hebben gezien.
Ik zal wat naar je toesturen!?!
Groetjes Anja
en veel plezier morgen. -
18 December 2009 - 19:27
Peter En De Rest:
Hoi dames gaat goed hè.
Jamaica van harte nog van harte gefeliciteerd en Mirte zeeeer van harte met je (19e toch?) verjaardag.Leuk dat jullie weer bezoek krijgen. En leuk om te weten dat hier in Nederland op dit moment een berg sneeuw ligt en dat het vannacht ( vrijdag 18 dec.) tot ruim 10 gr. kan gaan vriezen!
Groetjes, en een heel prettige feestdagen en zeker een heel gelukkig nieuwjaar alvast.
Tot nieuws Mirte en Jamaica.
Peter,Lisette,Karlijn,Ellen en Bram.
18 December 2009 - 20:44
Vader Van De Jarige:
Dag meisje, nu dacht ik de eerste te zijn om je te feliciteren, maar zie ik dat er al snellere zijn.
Maar dat maakt niet uit... Mirte van harte gefeliciteerd of gefeliciflapstaart met je verjaardag.
Maak er maar een mooie dag van, jammer dat jullie geen sneeuwballen kunnen gooien.
We zullen aan je denken op je feestje...
We bellen je nog hoor want we willen dit ook wel live doen.
Dikke kussen. Jan -
18 December 2009 - 23:05
Fam, Lernout-Otto:
Hallo jarige Mirte,
HARTELIJK-GEFELICITEERD met je 24ste verjaardag. Leuk nu zijn jullie weer even oud. :)
Een fijne verjaardag gewenst van uit koude Heikant. ;)
Genieten jullie maar lekker van de zon.
Groetjes van Emiel en Karolien, Ricardo.
19 December 2009 - 09:03
Mama Nellie:
Gefeliciteerd wijfje,
Al 24 jaar!!! en nu je eerste verjaardag in de zon. Hoewel je je 12,5 ook al in de zomer kon vieren. Hier is het heel mooi, sneeuw overal. In Koewacht wel 15 cm en de eerste maraton op natuurijs was gisteren. Is het goed dat ik je schaatsen even leen. Donderdag heeft Serina jouw ski-broek effen geleend, we stonden voor de wereldwinkel in Koewacht. Van de kersteman kregen we voor jullie jongens ook nog een schaatsmuts. Jammer dat we geen foto gemaakt hebben bij het geven, sturen jullie wel een foto van het onvangen?
Groetjes op jou feestelijke dag en met een zoen.
mama
19 December 2009 - 10:30
Karima:
heeeeeeeee
haaaaaaaaaaartelijk gefelciteerd mat je verjaardag!!!!!!!!!!!
nu hoef je niet meer jaloers te zijn dat ik in de zomer verjaar :-) -
19 December 2009 - 11:10
Familie Van Zweeden:
Lievre Mirte , van harte gefeliciteerd met je verjaardag!! De vlechtjes staan je erg leuk! Groeten vanuit een besneeuwd en koud (-6) Koewacht!!
Ted Suleika Savannah en Tirza -
19 December 2009 - 16:26
Miriam:
Lang zal ze leven, Lang zal ze leven, lang zal ze leven in de gloria....Er is er een jarig hoera hoera dat weten we maar kunnen we helaas niet zien. Maar daarom denken we nog wel aan je! Van harte gefeliciteerd Mirte en nog vele jaren in goede gezondheid. Dat je nog maar veel van zulke mooie avonturen beleefd als je nu doet!
Een dikke knuffel en drie kussen van mij, Rene, Serina en Roxanne. -
19 December 2009 - 16:33
Elwin:
Haa die Mirte! Ontzettend gefeliciteerd met je verjaardag! 24 alweer! Wat vliegt de tijd he! Heel veel plezier daar in Oeganda en natuurlijk vandaag in het bijzonder! We hopen je gauw weer eens te zien en natuurlijk blijven we je berichtjes volgen! Groetjes, Elwin -
19 December 2009 - 17:07
Yvonne:
Hoi Mirte,
Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Best een raar idee dat jij in de zon zit en wij een laagje sneeuw hebben. Alhoewel ik verlang naar de lente/zomer vind ik deze sneeuw ook heel bijzonder.
24 jaar ben je al weer geworden. Wat gaat de tijd toch snel. Het betekent ook dat Gerard en ik elkaar dit jaar 24 jaar kennen.
Vertel de volgende keer maar hoe jij je verjaardag hebt gevierd in Oeganda.
Groeten uit een winters Vlijmen -
19 December 2009 - 18:02
Lisa:
Weljaaa weer een jaartje erbij! En dat dit jaar in Afrika. Ik wens jou een hele fijne dag, geniet ervan!We blijven je volgen! Liefs vanuit het Noorden!xx -
19 December 2009 - 18:20
Els Van Der Geest:
Hai Mirte, via de site van mijn broer, Paul van der Geest, kwam ik hier terecht, van harte gefeliciteerd met je verjaardag, lijkt me heel bijzonder om in Afrika te vieren, ik wens je een geweldige verjaardag toe, en een dikke knuffel voor jou en voor mijn broer Paul natuurlijk, liefs van Els van der Geest -
19 December 2009 - 21:50
Mireille En Fam.:
Hey nichie!
Leuk al die verhalen, je maakt nogal wat mee zo!
Maar ik mail je natuurlijk ook om je een hele fijne verjaardag te wensen!
Groetjes van Thijs, Bas en mij :) -
20 December 2009 - 10:20
Huib:
Van harte gefeliciteerd met je 23e verjaardag vandaag! Ik zie dat er al meerderen voor zijn geweest. Sommigen hebben je gisteren al gefeliciteerd. Nou ja, er zijn er natuurlijk altijd bij die het gevoel voor tijd helemaal kwijt zijn moet je maar denken.
Vorige week stond Hennie op de kerstmarkt in Aviodrome en schuin daar tegenover stond een kraampje van stichting Amuria uit Zeewolde. Die waren geld aan het verzamelen voor een project in Oeganda. Half februari organiseren ze een reis daar naar toe en bezoeken dan Linda van der Linden met haar geadopteerd kindje Emanuel. Zij werkt daar in Amani Baby Cottage in Jinja! Wellicht ken je haar. -
20 December 2009 - 10:55
Marie-Jose:
Hallo Mirte, blijf je engelenvleugels nog uitspreiden om samen met de sterren aan het firmament de kinderen te verwennen met hele fijne straaltjes.
Het was heel erg gezellig op je verjaardagsfeestje.
Groetjes van Marie-Jose -
22 December 2009 - 20:08
Remi:
Hey Mirte!
Ik ben er misschien een paar dagen te laat mee, maar gefeliciteerd met je verjaardag! :D Ik heb nog niet eerder op je blog gereageerd maar ik vind dat je erg leuke verhalen schrijft en dat je mooie foto's maakt!
Groeten van je neef! -
29 December 2009 - 18:56
Yvonne:
Hallo Mirte,
Ondanks dat het in Nederland een beetje een witte kerst was heeft jouw moeder toch Afrika bij ons in huis gebracht.
Mama Nellie had van de stof uit Afrika hele mooie keukenschorten gemaakt. Ik heb een groene schort gekregen met een giraffe. In combinatie met mijn rode trui was ik helemaal in kerstsfeer. Het enigste nadeel van de schort is dat zodra je in de keuken komt je direct aan het werk wordt gezet. Oma heeft een mooie geelbruine schort met een zebra. Dus tijdens ons zeer geslaagde Ossenkerstdiner hadden we een beetje Afrika in huis.
Laat de volgende keer maar eens weten hoe de mensen daar oud en nieuw vieren.
Yvonne